Очаква се износът на азербайджански газ през 2023 г. да достигне

...
Очаква се износът на азербайджански газ през 2023 г. да достигне
Коментари Харесай

12 млрд. куб. м. газ за Европа обеща Азербайджайн

Очаква се износът на азербайджански газ през 2023 г. да доближи 24 милиарда куб. м, от които съвсем 12 милиарда куб. м ще бъдат изнесени за Европа, съобщи президентът Илхам Алиев пред локални телевизионни канали.

Той напомни, че през 2021 година Азербайджан е изнесъл над 8 милиарда куб. м за Европа, и добави, че страната " се трансформира в сериозен състезател на газовия пазар, в това число на европейския ".

Държавният глава означи също по този начин, че след откриването на интерконектора Гърция-България през септември 2022 година азербайджанският газ ще се доставя на българския пазар, а доставките за Румъния ще стартират през 2023 година

" Работи се по интерконектора, който ще свърже общата система със Сърбия. Започнаха и договаряния, в това число със Сърбия за доставки на газ. Започнахме и дейни договаряния за газификация на Албания, защото тази страна е единствено директна.

В Албания няма газопреносна мрежа и това е много скъпо начинание. И ние предложихме услугите си в този случай ", сподели президентът и добави, че сега се обсъжда географията на газификацията на албанските градове.

На 1 октомври Алиев съобщи, че през 2022 година Европа ще получи до 11,5 милиарда кубически метра азербайджански газ.

На 31 декември 2022 година азербайджанският министър на енергетиката Пярвиз Шахбазов съобщи, че от 31 декември 2020 година насам страната е изнесла над 19,4 милиарда куб. м газ за Европа по Трансадриатическия газопровод (TAP).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР